Πριν από 200 εκατομμύρια περίπου χρόνια, την εποχή των δεινοσαύρων έχουμε και απολιθώματα από θαλάσσιες χελώνες. Αν και βρίσκονται για τόσα εκατομμύρια χρόνια πάνω στη γη λίγα είναι αυτά που ξέρουμε για τη ζωή και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει....
Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα αυτά τα πλάσματα που η παρουσία τους στον πλανήτη μας είναι τόσο σημαντική. Οι χελώνες παρόλο που βρίσκονται κοντά μας τόσο πολύ καιρό έχουν κρατήσει κάποια χαρακτηριστικά από την πρώτη τους εμφάνιση μέχρι και σήμερα. Κάποια από αυτά είναι ότι: είναι ζώα εξώθερμα, δηλαδή χρησιμοποιούν την θερμότητα του σώματος τους ως κύρια πηγή θερμότητας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις χαμηλές συχνότητες όπως για παράδειγμα στις δονήσεις των κυμάτων και του εδάφους, έχουν πνεύμονες και αναπνέουν αέρα. γεννούν αυγά, έχουν πολλή δυνατή καρδιά και αντέχουν αρκετή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα τους και τέλος έχουν το χαρακτηριστικό καβούκι.
Η χελώνα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους από την στιγμή που θα γεννηθεί και θα κάνει τα πρώτα της βήματα μέχρι να δει τους απογόνους της να φτάνουν στη θάλασσα. Βασικός εχθρός της είναι φυσικά ο άνθρωπος για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρώτα πρώτα με την αλιεία και συχνότερα με την παράνομη αλιεία εμποδίζουν την επιβίωση της χελώνας σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί πολύ συχνά οι χελώνες μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων με αποτέλεσμα οι ψαράδες να τραβούν πάνω στα καίκια τους τις χελώνες και να πεθαίνουν εκεί. Ύστερα με τη μόλυνση των θαλασσών οι χελώνες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την τροφή τους καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με τις μέδουσες που τρώνε με αποτέλεσμα αυτές να μην χωνεύονται και να πεθαίνουν.
Επίσης ο άνθρωπος επεμβαίνει και στο πεδίο της αναπαραγωγής. Η χελώνα όπως είναι πια γνωστό νομίζω σε όλους χρειάζεται ένα ειδικό σημείο για να αφήσει τα αυγά της. Αυτό είναι η παραλία όπου γεννήθηκε και αυτή. Χρειάζεται επίσης ένα ήσυχο μέρος για να μπορέσουν τα μικρά μόλις βγουν από το αυγό τους ο μόνος τους δρόμος να είναι προς την θάλασσα και να μην παρασυρθούν από άλλα φώτα γιατί θα χάσουν τον δρόμο τους κάτι που στο τέλος θα τους στοιχίσει και τη ζωή τους. Τα μαγαζιά όμως και τα φώτα από τους δρόμους καταστρέφουν εντελώς την τόσο σημαντική πράξη της γέννησης, καθώς παρασύρουν τα μικρά πηγαίνοντας τα προς τον δρόμο και πηγαίνοντας τα έμμεσα και στο θάνατο. Επίσης έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις όπου υπάρχει καλή πρόθεση από τους ανθρώπους που βρίσκουν μια χελώνα για παράδειγμα στην ακτή αλλά από λάθος χειρισμό και από άγνοια επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί όταν πρόκειται για ένα τέτοιο θέμα. Ένας άλλος βασικός κίνδυνος για τις χελώνες είναι το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές της γης όπως η Λατινική Αμερική, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Κίνα και η Ιαπωνίας συμπεριλαμβάνουν την χελώνα στο μενού τους και μάλιστα σαν κάτι ιδιαίτερα σπάνιο και νόστιμο. Επίσης τις κυνηγούν για τα αβγά τους απ τα οποία φτιάχνουν σούπες και για το κέλυφος τους την γνωστή ταρταρούγα με την οποία φτιάχνουν βραχιόλια, χτένες και άλλα αξεσουάρ. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που την προστατεύουν, όπως ο σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο, το κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα και το παγκόσμιο ταμείο για τη φύση η wwf.
Στις 23 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της χελώνας....
Πηγές:wwf.gr, http://www.archelon.gr/
ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΓΡΗ
Δευτέρα 6 Απριλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου