Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009


ΕΛΛΑΔΑ: μια χώρα όλο θάλασσα

Οι ελληνικές θάλασσες καταλαμβάνουν περίπου 264.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελούν το 64% της ελληνικής επικράτειας. Το συνολικό μήκος των ακτών, που υπολογίζεται σε πάνω από 15.000χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο όλων των κρατών της Μεσογείου. .. Συγκριτικά αυτό το μήκος αντιστοιχεί με περίπου 7 φορές το μήκος των ακτών της Γαλλίας ή το 0,7 των ακτών της Αφρικανικής ηπείρου.
, Η Ελλάδα έχει επτά μεγάλα πελάγη: το Ιόνιο, το Αιγαίο, το Θρακικό, το Μυρτώο, το Ικάριο, το Καρπάθιο και το Κρητικό. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι το Ιόνιο και το Αιγαίο, που είναι κλειστή θάλασσα και η σημαντικότερη από την άποψη της ναυτιλίας και της εθνικής οικονομίας. Ενώνει τη Μεσόγειο με τον Εύξεινο Πόντο. Το Ιόνιο είναι βαθύ και ανοιχτό προς το νότιο μέρος του πέλαγος. Είναι πιο βαθύ από το Αιγαίο,, Το Αιγαίο με όγκο 7,4χ104 κυβικά χιλιόμετρα είναι η τρίτη σε μέγεθος θάλασσα της Α. Μεσογείου, μετά το Ιόνιο και τη Λεβαντίνη.
Το πλήθος των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων είναι 9.835 εκ των οποίων 228 κατοικημένα, οι 1354 κόλποι και όρμοι, τα 161 στενά και δίαυλοι και οι 520 λιμένες
Η έκταση των 470.000 τετ.χλμ. της Ελληνικής θαλάσσιας περιοχής που πρέπει να υδατογραφηθεί και να χαρτογραφηθεί από την Υδρογραφική Υπηρεσία είναι 3,6 φορές μεγαλύτερη από τη χερσαία έκταση της χώρας.
Κουτρομάνου Σπυριδούλα
Μάνεση Ευγενία
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: