Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Oι απειλές για τα θαλάσσια Είδη

Στις μέρες μας πολλά θαλάσσια είδη τείνουν προς εξαφάνιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Πολλά από τα αίτια για την σταδιακή εξαφάνισή τους προέρχονται από τον άνθρωπο, ενώ άλλα από τη φύση ή από τ’ άλλα ζώα.
Το μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το κοινό δελφίνι. Οι πληθυσμοί του στην ανατολική Μεσόγειο, υπέστησαν δραματική μείωση τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ πολλοί από αυτούς εξοντώθηκαν κυρίως από έλλειψη τροφής, ενώ οι εναπομείναντες βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Επίσης ένας κύριος παράγοντας που απειλεί τα θαλάσσια είδη είναι η μη διαθεσιμότητα τροφής, εξαιτίας των υπεραλιευτικών παραγόντων.
Το Αιγαίο αποτελεί πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων επιφανείας και υποβρύχιες, γεγονός που συνιστά μεγάλη απειλή για τη ζωή των θαλάσσιων θηλαστικών. Τα ανεξέλεγκτα πυρά, μπορούν να προκαλέσουν τον τραυματισμό ή και το θάνατο των θαλάσσιων θηλαστικών με συνέπεια πολλά απ’ αυτά να εκβράζονται στις ακτές ως «ζωντανή» απόδειξη της καταστροφής που διενεργείται.
Όπως ανέφερα και προηγουμένως η υπεραλίευση είναι ένας σημαντικός παράγοντας της καταστροφής. Ενώ οι παραδοσιακές αλιευτικές μέθοδοι παρούσες επί αιώνες, δεν απείλησαν τη διατήρηση των φυσικών πόρων, οι σύγχρονες μέθοδοι μαζική αλιείας επέφεραν τεράστια καταστροφή χρησιμοποιώντας μεγάλες μηχανότρατες, χιλιόμετρα παρασυρόμενων διχτυών, καθώς και άλλες καταστροφικές τεχνικές. Η καταστροφή που προκαλείται είναι συνήθως μη αναστρέψιμη, επιφέροντας δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ έμμεσα επιδρά στη ζωή όλων.
Αξίζει να αναφέρουμε δύο ακόμα παράγοντες που συμβάλλουν σ’ αυτό το φαινόμενο. Πρώτον η αλλοίωση και καταστροφή των ακτών, συνήθως από τουριστικές δραστηριότητες, επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα, διότι τα ζώα που βγαίνουν και έξω από τη θάλασσα μπορούν να μασήσουν κάποιο απ’ αυτά και να πεθάνουν. Τέλος, τα βιομηχανικά απόβλητα και οι γεωργικές απορροές στα ποτάμια και από ‘κει στη θάλασσα, προκαλούν μεγάλη ζημιά σ’ αυτούς τους πληθυσμούς. Οι θάλασσες μολύνονται και γίνονται ακατάλληλο περιβάλλον για τους πληθυσμούς αυτούς με αποτέλεσμα τη μόλυνση των υδάτων και ύστερα των ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων που ζουν σ’ αυτή.
Όλη αυτή η κατάσταση πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Πολλοί οργανισμοί όπως ο Αρχέλλων και το Αρχιπέλαγος βοηθούν στην βαθύτερη έρευνα αυτών των αιτίων και στην εξάλειψή τους. Ωστόσο όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο και μέσο να σταματήσουμε αυτή τη καταστροφή!

Πηγές: Διαδίκτυο, http://www.archipelago.gr/el/, http://www.archelon.gr/contents/pedio_diktio.php

Ονοματεπώνυμο: Μαρία Παπαλαζάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: