Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ



Οι χελώνες βάση των ερευνών χρονολογούνται από την εποχή των δεινοσαύρων. Αν και οι δεινόσαυροι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν οι χελώνες εξελίχθηκαν και απέκτησαν τη σημερινή μορφή. Καθόλη τη διάρκεια της εξέλιξης διατήρησαν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία φέρουν μέχρι σήμερα.

Ø Την ποικιλοθερμία (τη δυνατότητα δηλαδή να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος)

Ø Έχουν ένα και μοναδικό οστό στο αυτί για να εντοπίζουν ήχους

Ø Έχουν πνεύμονες

Ø Ωοτοκούν στη στεριά

Ø Η καρδιά τους αποτελείται από δύο κόλπους και μία κοιλία

Ø Έχουν κερατοειδή καβούκι που προστατεύει το σώμα τους

Υπάρχουν συνολικά επτά είδη θαλάσσιων χελωνών τα οποία έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όσων αφορά τον κύκλο της ζωής τους. Για παράδειγμα όλες τους ωοτοκούν στη στεριά και το φύλο κάθε χελώνας εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αφού οι νεοσσοί εκκολαφθούν κατευθύνονται στη θάλασσα. Κολυμπούν επί 24 ώρες ωσότου βρεθούν σε ανοιχτή θάλασσα όπου αφήνονται πλέον να παρασυρθούν από τα ρεύματα.

Οι χελώνες έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης ,η οποία τους βοηθάει να εντοπίζουν τη λεία τους. Είναι όμως αργοκίνητα ζώα και συνεπώς συμβιβάζονται με αχινούς, τσούχτρες, μαλάκια αλλά και θαλάσσια φυτά.

Πηγές:GOOGLE, http://www.archelon.gr,WWF.gr

Έλενα Τάρμπα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλη προσπαθεια