Για την καρεττα καρεττα ειχα ακουσει στην αρχή λίγα πράγματα όπως το ότι την βρίσκουμε στην Ζάκυνθο και γεννάει κυρίως τις νυχτερινές ώρες και είχα καταλάβει επίσης ότι είναι ένα από τα λεγόμενα απειλούμενα θαλασσια είδη .Μετά από την επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου στην οποία συμμετέχω στο κέντρο διάσωσης χελώνας καρεττα καρεττα στην Γλυφάδα και τις συζητήσεις στα πλαίσια της ομάδας , έμαθα και άλλα πράγματα για τα απειλούμενα είδη και αναζήτησα ακόμα περισσότερες πληροφορίες στο ιντερνετ.
Το είδος της χελώνας που το ξέρουμε ως καρεττα καρεττα κολυμπούσε εδώ και εκατομμύρια χρόνια στις θάλασσες της μεσόγειου. Πριν 80 χρόνια υπήρχαν παραλίες ωοτοκίας του είδους και σε πολλές άλλες μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ). Ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τότε τις 50.000. Σήμερα, μετά τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη απομένουν λιγότερες από 4.000. Στη Ζάκυνθο βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες για την ωοτοκία της καρέτα σε όλη τη Μεσόγειο. Ειδικά στην παραλία των Σεκανίων γεννούν τα αυγά τους τουλάχιστον οι μισές από τις χελώνες που φτάνουν στο νησί γι' αυτό το σκοπό. Οι παραλίες που φιλοξενούν την καρεττα καρεττα υπάρχουν και άλλα ιόνια νησιά ,στη δυτική Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Γεννούν μέσα στο καλοκαίρι περισσότερο από μια φορά, περίπου 100 αυγά με μαλακό τσόφλι. Βγαίνουν στην ακτή, ανοίγουν ένα λάκκο στην άμμο και γεννούν τα αυγά τους. Κατά τη γέννα αποβάλλουν από τα μάτια με νερό το περιττό αλάτι, που έχει μαζευτεί στο σώμα τους.
Η θηλυκή χελώνα γεννά τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και η ίδια. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μην καταστρέφονται οι συγκεκριμένες παραλίες ώστε μετά από 30 χρόνια, που η χελώνα θα επιστρέψει να μπορέσει τα αυγά της για να εκκολαφθούν, διαφορετικά θα τα αποβάλει στη θάλασσα όπου θα χαθούν. Μετά από επώαση τα χελωνάκια παίρνουν το δρόμο προς τη θάλασσα. Πολλές φορές όμως τα Φώτα κοντά στην παράλια ωοτοκίας αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς. Εκτός από τα προβλήματα στις παραλίες στις οποίες γεννάνε οι χελώνες σοβαρές απειλές για αυτό το είδος χελώνας είναι η υπεραλιευση και ειδικά από τις μηχανότρατες και η ρύπανση των θαλασσών. Στο κέντρο διάσωσης στη Γλυφάδα που επισκεφθήκαμε η υπεύθυνος μας εξήγησε ότι τις πλαστικές σακούλες στο νερό η καρεττα καρεττα τις εκλαμβάνει ως μέδουσες, τις τρώει με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τις χωνέψει και να πεθαίνει. Στο κέντρο επίσης ειδαμε δυο χελωνες , τομ τακη και την αλομα που είχαν χτυπηθει από προπέλα ταχυπλοου που οδηγούσε προφανώς κάποιος ασυνείδητος.
Κοτροκόης Γιάννης
1 σχόλιο:
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
Δημοσίευση σχολίου