Οι περισσότερες χελώνες ζούν στην ξηρά και στα γλυκά νερά,ενώ λίγα είδη είναι θαλάσσια.Το μέγεθος τους ποικίλει σημαντικά από 15 εκ. μέχρι και 2m,γενικά οι θαλάσσιες χελώνες φτάνουν σε μεγάλα μεγέθη,όπως και ορισμένες χελώνες της ξηράς,ενώ οι νεροχελώνες είναι αρκετά μικρότερες.Ολόκληρο το σώμα καλύπτεται από ένα άκαμπτο κέλυφος ,το οποίο αποτελείται από ένα κυρτό ραχιαίο τμήμα και ένα επίπεδο κοιλιακό.Καθώς η χελώνα μεγαλώνει προστίθενται νέα στρώματα κερατίνης κάτω απότα παλιά.Από το κέλυφος εξέχουν μόνο το κεφάλι,τα τέσσερα πόδια και η ουρά.Οι χελώνες δεν έχουν δόντια αλλά ένα ισχυρό κερτατοποιημένο ράμφος.Αν και λίγα είδη χελώνων μπορούν να θεωρηθούν αποκλειστικά φυτοφάγα ή αποκλειστικά σαρκοφάγα, τα χερσαία είδη τρέφονται κατά προτίμηση με φυτικές ουσίες και τα υδρόβια κυρίως από ψάρια,μαλάκια,καρκινοειδή και άλλα.Όλες οι χελώνες είναι ωοτόκες δηλαδή αναπαράγονται με αβγά τα οποία αποθέτουν σε λάκκουςπου σκάβουν στο έδαφος.Ένα άλλο χαρακτηριστικό των χελώνων είναι η μακροβιότητα,είναι γνωστό ορισμένα είδη ζούν περισσότερα από εκατόν πενήντα χρόνια. Στην Ελλάδα απαντώνται τρία είδη χερσαίων χελώνων και δύο είδη νεροχελώνων.Θαλάσσια υπαρχουν τρία είδη:τα ermochelyscoriacea(δερματοχελώνα),Caretta caretta(θαλασσοχελώνα)και Cheloniamydas(πρασινοχελώνα).
Πολλά είδη χελώνων κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας του εντατικού κυνηγιού για το κρέας και το όστρακό τους καθώς και της εκτεταμένης τουριστικής αξιοποίησης των παραλιών.Προστατευμένα θεωρούνται τα είδη Carettacaretta,CheloniamydasκαιDermochelyscoriacea.
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 6ου Λυκείου Αθηνών! Κύριο θέμα των εργασιών μας για φέτος είναι η θάλασσα. Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τη θαλάσσια ρύπανση και τα απειλούμενα θαλάσσια είδη. Για τη συγκέντρωση του υλικού επισκεφθήκαμε περιβαλλοντικά κέντρα και χρησιμοποιήσαμε διάφορες άλλες πηγές. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της ομάδας θα βρείτε στο εσωτερικό της ιστοσελίδας μας. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να αφήσετε σχόλια,παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις για τη συνέχιση του έργου μας.
Ευχαριστούμε πολυ
Η Περιβαλλοντική Ομάδα
του 6ου Λυκείου
Παγκόσμια Μέρας της Γης η 22 Απριλίου Mιά ακόμη εκδηλωση διαμαρτυρίας για τη νέα πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης μας: Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση και η απειλη εξαφάνισης πολλων ειδων . Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Περισσότερα στο www.earthday.net ============================================== Η Άρτεμιςη χαριτωμένη μικρή φώκια ξεκινησε το ταξίδι της στην θαλασσα (11 Απριλίου) “αποχαιρετώντας” το Κέντρο Περίθαλψης της MOm στην Στενή Βάλα Αλοννήσου, όπου για τους τελευταίους 4 μήνες ήταν το σπίτι της. Η μικρή Monachus monachus βρέθηκε στη Λέρο στις 10 Δεκεμβρίου του 2008 να παλεύει με τα κύματα. Ήταν μόλις 10 ημερών με εμφανή τραύματα στο κεφάλι και τα πτερύγια, αφυδατωμένη και ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη. Ειδικός πομπός που τοποθετήθηκε επιδερμικά στην Άρτεμη μια μέρα πριν την απελευθέρωσή της, θα δίνει στους ερευνητές της MOm τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της, να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για την προσαρμογή της στο φυσικό περιβάλλον και το βασικότερο να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν........
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου