Τρίτη 10 Μαρτίου 2009
monachus monachus
Ετικέτες
φώκια
Παρόλο που δεν έχω δει απο κοντά φώκια στη ζωή μου, ήξερα κάποια πράγματα για αυτή.
Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έμαθα πολύ περισσότερα .
Η φώκια monachus monachus ζει στις μεσογειακές δυτικές ακτές. Σε όλη τη Μεσόγειο υπάρχουν περίπου 500 φώκιες και στα ελληνικά νερά φιλοξενείται ο μεγαλύτερος αριθμός τους, που υπολογίζεται περίπου στα 250 με 300. Άλλωστε οι φώκιες υπήρχαν στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια και θεωρούνταν καλός οιωνός στους ναυτικούς και τους ψαράδες. Επίσης ένα από τα πρώτα ελληνικά νομίσματα είχε πάνω το κεφάλι μιας φώκιας monachus monachus.
Η monachus monachus είναι από τα μεγαλύτερα είδη φωκιών στον κόσμο. Έχει μήκος γύρω στα 2,5m και ζυγίζει 300kg. μπορεί να φτάσει σε ηλικία 45.
Το σχήμα του σώματος της είναι ατρακτοειδές ώστε να διευκολύνει την κίνηση της μέσα στο νερό και έχει πτερύγια. Στο κεφάλι της έχει μακριά μουστάκια που χρησιμεύουν ως αισθητήρια όργανα.
Το δέρμα της καλύπτεται από κοντό τρίχωμα μήκους μισού εκατοστού και συνήθως το χρώμα στην πλάτη της είναι μαύρο ή σκούρο καφέ ή γκρίζο ενώ στην κοιλιά της ανοιχτό γκρίζο.
Τα ενήλικα αρσενικά είναι λίγο πιο μεγάλα και βαριά από τα θηλυκά και τα μικρά της μεσογειακής φώκιας έχουν μήκος περίπου 1 μέτρο και ζυγίζουν από 15 έως 18 κιλά.
Σε περίπτωση που συναντήσεις μια φώκια τραυματισμένη σε κάποια παραλία, μπορείς να απευθυνθείς στους σχετικούς φορείς όπως η MOM για να αναλάβει την περίθαλψη της. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και αν βρείτε κάποιο νεογέννητο φωκάκι που έχει χάσει τη μητέρα του. Τα νεογέννητα όταν μείνουν ορφανά είναι καταδικασμένα να πεθάνουν αφού είναι απόλυτα εξαρτημένα από τον θηλασμό! Γι’ αυτό λοιπόν φιλοξενούνται στο Κέντρο Περίθαλψης που βρίσκεται στην Αλόννησο.Όταν το φωκάκι έρθει στο Κέντρο, που είναι το μοναδικό στη Μεσόγειο, είναι περίπου 15 κιλά και όταν φτάσει τα 50, είναι υγιές και κολυμπά με άνεση. Όταν μάθει πια πώς να κυνηγά την τροφή του, είναι έτοιμο για απελευθέρωση.
Το σημαντικότερο που μπορούμε εμείς να κάνουμε για τη monachus είναι να διατηρούμε τις θάλασσες και τις παραλίες καθαρές. Αυτό είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε στη χώρα μας τα χαριτωμένα αυτά θηλαστικά.
ΠΗΓΕΣ:www.e-zakunthos.com
www.mom.gr
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΡΙΒΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΪΣΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου